Селището

Голямо Буково (до 1934 г. Коджа-бук) е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, Област Бургас. В близост се намира Голямобуковският манастир. В местността “Сарпасан” на около 3 км. от селото има останки от крепостна стена. На места тя е висока около 3 метра. В района си виждат все още и останки от долмени и тракийски светилища.по време на Османското владичество селото е многократно разграбвано и опожарявано от турски и черкезки банди.

Голямо Буково е разположено в широката долина на р. Факийска на 5 км. от пътя Тагаревски разклон – Босна, на 23 км. от общинския център Средец и на 54 км. от Бургас.

КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА?

Най-удобен е пътят Бургас – Средец – Тагаревски разклон- Босна.
Тагаревски разклон е местност на 13 км. от Средец в посока Елхово.
Босна е местност на пътя Бургас – М. Търново, на 43 км. от Бургас.
Отклонението за Г. Буково е на около 4 км. след Тагаревския разклон. Пътят Тагаревски разклон – Босна е асфалтов, но тесен с много завои.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?

Варовник- 18 км., Босна- 38 км., Кирово- 5 км., Белеврен- 9 км., Голямобуковски манастир – 4 км.

КАКВО ИНТЕРЕСНО ИМА ТУК ?

С разположението си сред живописни местности и близостта до интересни населени места, Голямо Буково определено има потенциал като място за почивка и туризъм. На 4 км. се намира единственият действуващ манастир в Странджа – Св. Живоприемний източник /Св.Петка/. Околностите на Г. Буково и на съседните селища Кирово, Белеврен, Тракийци, Горно и Долно Ябълково, Граничар са района с най-голяма концентрация на долмени в Странджа. Многобройни са и останките от калета, крепости, антични пътища и могилни некрополи.

ЛЕГЛОВА БАЗА

Компекса разполага с леглова база за 120 места:
– 7 едностайни вили тип Студио  с по 2  единични легла. Вилите разполагат с отделна баня и wc, кухненски бокс.
– Две вили с по 3 места, те включват по едно двойно и едно единично легло, кухненски бокс и баня с wc
– Три фамилни вили на 2 етажа. Първи етаж – дневна с кухненски бокс баня с wc. Втори етаж – две спални (едната с отделни легла, а другата с двойно легло), баня и wc
– Две барбекюта (зали)  до 10 човека
– Язовир, зарибен с шаран
– Басейн
– 2 Волиери с екзотични птици
– Детски кът
– за удобство на гостите до всяка вила има изградено барбекю (скара)